Накратко: на тази страница ще намерите всичко, което трябва да знаете, за да посетите Ватикана по Коледа – важни събития по дни, празненства, билети, обиколки и начин на обличане.

Коледа е много специално време във Ватикана (но и Рим като цяло). През седмиците, които предстоят до Коледа, Ватиканът се подготвя за честването на едно от най-важните събития в християнския календар и полага всички усилия, за да го отбележи по специален начин с религиозни церемонии, украса и специални събития.

Посещението на Ватикана по Коледа е празник за посетители християни, но също така и за посетители с различен религиозен произход и възгледи. Ватиканът по Коледа е празник за очите, но посещението по това време обаче изисква малко планиране.

Поради популярността на този обект е необходимо да се снабдите с билети доста по-рано и да направите плановете си около специални събития, които влияят на работното време и достъпа до различни места.

Ватиканът по Коледа: Важни Дати

Коледният сезон във Ватикана продължава от 8 декември до 6 януари включително.

1. 8 Декември – Непорочно зачатие. На този ден Католическата църква празнува Непорочното зачатие – марианската догма, според която Мария е зачената чиста от първородния грях. Денят е празник за църквата, а също и национален празник в Италия. Това се отразява на възможността ви да посетите някои части на Ватикана.

Важно е да знаете: на 8 декември Ватиканските музеи са затворени.

2. 10 Декември 2021 г. – на този ден Ватиканът включва светлините на зашеметяващата си коледна елха. Дървото се издига високо на площад “Свети Петър”; достъпът е свободен, но тълпите обикновено са големи.

3. 24 Декември – на Бъдни вечер Ватикана празнува предстоящото раждане на Исус с така наречената “среднощна меса”, водена от папата. Коледната меса във Ватикана се провежда в базиликата “Свети Петър”, вечерта (не непременно в полунощ, вж. по-долу).
На този ден Ватиканските музеи са отворени само до 13:00 ч.

4. 25 Декември – на Рождество Христово папата дава своята благословия Urbi at Orbi на площад Сан Пиетро (площад “Свети Петър”). Благословията се извършва в 12 ч. и обикновено привлича големи тълпи, които се събират на площада, откъдето могат да видят лично папата. На този ден Ватиканските музеи са затворени.

5. 26 Декември: Св. Стефан. На този ден Ватиканските музеи са затворени.

6. 31 Декември: На този ден папата отслужва Вечернята и Te Deum. На този ден Ватиканските музеи са отворени само до 13:00 часа.

7. 1 януари: На първия ден от годината папата отслужва молитвата Ангел Господен, която обикновено привлича големи тълпи на площад Сан Пиетро.

8. 6 януари: Богоявление. На този ден Ватиканът празнува пристигането на Тримата царе в обора. Денят се отбелязва с литургия в базиликата.

Какво да правите във Ватикана по Коледа

В зависимост от това какво ви харесва и с кого сте, можете да изберете да се разходите и да се полюбувате на красивия площад Свети Петър, да посетите Базиликата, да се изкачите на купола на Свети Петър, да разгледате Ватиканските музеи и Сикстинската капела. Можете също така да видите папата (вж. по-долу).

1. Ако искате да се запознаете с Ватикана, можете да си поръчате БЕЗПЛАТНА пешеходна обиколка. Това е чудесен начин да се запоснаете с района и ако се радвате да посетите Базиликата без да влизате в музеите.

2. Друго нещо, което може да направите е да посетите площад “Свети Петър” и видите сцената на Рождество Христово и впечатляващото дърво. Площад “Свети Петър” (на италиански: Piazza San Pietro) е един от най-красивите площади в Рим и специално място за посещение по Коледа.

Проектиран от Джан Лоренцо Бернини, площадът е чудо на архитектурното майсторство, а по Коледа на него Ватиканът показва коледното си дърво и поставя сцената на Рождество Христово.

3. Коледната елха на Ватикана е най-впечатляващата в Рим. Много висока и чудесно украсена, обикновено можете да я видите от началото на Декември; церемонията по запалването на светлините обаче се случва в средата на месеца.

4. Ватиканската сцена (Vatican crib) винаги е прекрасна и трогателна. Разположена в центъра на площада, тя е различна всяка година и винаги има специално значение, напомняйки за световни събития като военните зони и трагедията на бежанците.

Достъпът до площада винаги е свободен, но може да се окаже труден в определени моменти като например по време на папските изяви и благословии.

Можете да прочетете тук моето ръководство за това как да посетите площад “Свети Петър”.

5. Също така може да отидете на Коледната среднощна меса в базиликата “Свети Петър. За това трябва предварително да си резервирате билети от “Prefettura della Casa Pontificia”, службата, която отговаря за публичния достъп до церемониите и събитията в присъствието на папата: билетите са безплатни и може да ги запазите тук.

Важно е да знаете: както всички групови събития, Месата във Ватикана може да бъде обект на различни разпоредби, свързани със здравето. Попитайте за подробности, специфични за текущата година, когато запазвате билети.

6. Друго нещо, което може да направите по време на престоя си в Рим по Коледа е да присъствайте на папската благословия Urbi et Orbi на Коледа на площад “Свети Петър”.
На този ден вярващи от цял свят се събират на площад “Свети Петър”, за да видят и чуят лично папата.

7. Посещение на Ватиканския музей и Сикстинската капела по Коледа. Ватиканските музеи са сред най-добрите и най-значимите музеи на изкуството в света. Големи и величествени, те са дом на изключителни картини, някои от най-значимите скулптури в Рим и света, гоблени, карти, съкровища, а също така са и мястото, където се намира световноизвестната Сикстинска капела – една от перлите в короната на Ватикана.

През празничния сезон Ватиканските музеи са много натоварени и предварителната резервация на обиколки и билети е задължителна.

Важно е да знаете: по време на коледните празници Ватиканските музеи имат по-кратко работно време на 24 и 31 януари. Те са затворени на 8, 25 и 26 декември и на 1 януари.

Входни билети за Ватиканския музей може да закупите от:

  • Официалният уебсайт на Ватикана – това са билетите, които се продават от самите Ватикански музеи. Можете да изберете деня и часа на посещението си и имате възможност да промените резервацията си веднъж, ако е необходимо.
  • Билети за влизане във Ватиканските музеи от GetYourGuide: Това са входни билети за Ватиканските музеи, предоставени от GetYourGuide – един от любимите ми доставчици на билети за забележителности в Рим и Ватикана. Техният лесен за използване уебсайт ви позволява да изберете деня и часа на посещението си. Освен това възможността за анулиране на резервацията ви дава спокойствие, ако внезапно ви се наложи да промените плановете си.

8. Обиколка на Ватиканския музей и Сикстинската капела: това е отлична възможност за обиколка с екскурзовод на три големи музея. На уебсайта GetYourGuide можете да изберете дата и час на посещение на обиколката (те гарантират безплатна отмяна на резервацията с пълно възстановяване на сумата до 24 часа преди посещението).

Обиколката с екскурзовод е най-добрият начин да разгледате Ватиканските музеи, ако не разполагате с достатъчно време или искате да получите допълнителна информация за тази невероятна колекция и нейните най-важни шедьоври.

9. Семейна обиколка на Ватиканските музеи с търсене на съкровища – ако посещавате Ватиканските музеи с деца, горещо ви препоръчвам да изберете тази семейна обиколка. Макар че цената е висока, обиколката позволява да се насладите подобаващо на музея.

Обиколката, която препоръчвам, е тази, която е организирана като търсене на съкровища и която е много забавна за девата.

10. Посещение на базиликата “Свети Петър” – базиликата “Свети Петър” е задължителна за посещение в Рим дори за нерелигиозни посетители. Тя е прекрасна, както отвътре, така и отвън. Построена на мястото на гроба на Свети Петър, базиликата е една от най-големите и най-красивите католически църкви в Рим и в света.

Отвън ще се възхитите на невероятната ѝ фасада и уникалния купол, изграден по проект на Микеланджело и в наши дни все още един от най-впечатляващите паметници в Рим. Вътре се намират много ценни шедьоври, които превръщат тази базилика в самостоятелен музей.

Най-впечатляващите и най-известни творби тук са прекрасната “Пиета” на Микеланджело и главният олтарен балдахин на Бернини, но църквата е нещо повече от сбора на своите части и затова си заслужава да бъде посетена.

Тук можете да намерите моите съвети за посещение на базиликата “Свети Петър”.

Важно да знаете: достъпът до базиликата “Свети Петър” е БЕЗПЛАТЕН. Дрескодът се спазва стриктно (вж. по-долу). По време на религиозни церемонии базиликата е достъпна само за вярващите за поклонение с подходящ билет (вж. по-горе параграфа за месата във Ватикана по Коледа); екскурзиите и посещенията са преустановени.

11. Изкачване на купола на площад “Свети Петър – qко не се страхувате от височини, нито от малки пространства, можете да помислите за коледно приключение, като се изкачите на върха на купола на Свети Петър! Изкачването е вълнуващо, а гледката от върха е сред най-хубавите гледки към Рим, които можете да си пожелаете. По Коледа посещението му е изключително забавно, тъй като отгоре можете да видите не само града, но и Ватиканското дърво и сцената!

Билети за изкачването на купола можете да си купите тук.

12. Запознайте се лично с папата, като си резервирате папска аудиенция. Възможно е да се срещнете с папата във Ватикана по Коледа и през цялата година, като си резервирате папска аудиенция. Папските аудиенции са винаги безплатни, но трябва да планирате предварително, тъй като се нуждаете от резервация и специален билет.

Службата, която отговаря за организирането на папската аудиенция, е Prefettura Della Casa Pontificia: на тази страница ще намерите официалния формуляр за заявка за достъп до аудиенцията и номера на факса, на който да изпратите заявката си. Ако бъде приета, ще трябва да получите същинския билет за аудиенцията във Ватикана в деня преди аудиенцията.
Папската аудиенция се провежда сутринта, като се препоръчва пристигането да бъде в 8,45 ч.

13. Посещение на Ватикана по Коледа с деца – Коледа е чудесно време за посещение на Ватикана с деца. За тях най-важните моменти от посещението обикновено са:

  • Зашеметяващата елха и красивата сцена на Рождество Христово на площад “Свети Петър” – ако отидете достаъчно рано, може да видите машините, които я издигат – обикновено това е много вълнуващо за малчуганите!
  • Швейцарската гвардия с нейните пъстри костюми
  • Изкачване на купола (само за по-големи деца)

Ватиканските музеи, ако се посещават с екскурзовод, могат да са доста забавни за тях.

>>> Можете да намерите тук моите съвети за посещение на Ватиканските музеи с деца. А тук моят пътеводител за това какво да видите във Ватикана с деца освен Ватиканските музеи. <<<

Дрескод за посещение на Ватикана по Коледа

Ватиканът изисква от посетителите си да спазват строг дрескод. Писали сме за това тук какво да облечете, за да посетите Ватикана. По Коледа спазването на дрескода е доста лесно, поради ниските температури.

За атракциите на открито (площада, купола) искате да носите топло палто, топли дрехи и добри обувки за ходене. За вътрешността трябва да сте облечени с дрехи дълги ръкави, които не се крещящи и вълнен пуловер (заради температурата). Избягвайте мини поли, къси панталони, разкриващи горнища и дрехи с дизайнерски лога, тъй като те могат да бъдат причина за отказ за влизане.

Надявам се, че тези съвети за посещение на Ватикана и Коледа са ви харесали и са ви помогнали да планирате посещението си. Безопасни пътувания!