На тази страница ще намерите най-добрите (според нас) архитектурни паметници в Рим, които да включите в маршрута.

В Рим има много красиви паметници: някои от тях са грандиозни и известни, други са малки и не толкова известни, но всички те имат някаква история и си струват да бъдат посетени.

От многото, за които се сещам, това са тези, които препоръчвам да видите по време на първото си пътуване до Рим, със съвети за посещение и интересни подробности за всеки от тях.

Това е моят списък с най-добрите архитектурни паметници в Рим.

Римският Колизеум

Колизеумът е основният архитектурен паметник в Рим, този, който всички посещават, и този, с който се асоциира градът.

Построен през последните десетилетия на I в. сл. н. е. и открит от император Тит през 80 г. сл. н. е., той е най-големият римски амфитеатър в света и в продължение на векове е бил използван като театър, но и стадион, където са се провеждали гладиаторски игри.

Колизеумът е отворен за посетители: необходима е предварителна резервация.

Римският форум

Римският форум е друга известна забележителност на Рим. Част от същия археологически парк като Колизеума, той е място, където можете да видите руини от републиканските и императорските римски времена и откъдето се стига до Палатина – хълма, на който е основан Рим и където е бил дворецът на Август.

Виториано/Алтаре дела Патрия

Il Vittoriano е архитектурна забележителност, разположена на площад Венеция, на един хвърлей от Колизеума, в сърцето на центъра на Рим.

Построен през XIX в. (1885 г.) в неокласически стил, той привлича вниманието с големите си размери, ослепително белите цветове и статуите на крилатите Нике на върха: видение, на фона на синьото небе на Рим!

Монументът е построен в чест на краля на Италия Виторио Емануеле (оттук и името “Виториано”) и е известен още като Altare della Patria, олтар на родината.
Днес там се намира паметникът на незнайния войник, който постоянно се охранява от италиански военни, и се помещават музеите на Рисорджименто и красиво арт пространство, в което обикновено се провеждат художествени изложби на известни творци. Виториано разполага с редица тераси, някои от които са достъпни безплатно.

Интересрен факт: поради особената си форма римляните често наричат този, паметник “пишещата машина”, докато англоговорящите често предпочитат да го определят като “сватбена торта”. Без начение как е наришан, той е един от най-важните архитектурни паметници в Рим и задължително трябва да бъде видян в Рим.

Пантеонът

Пантеонът е един от най-красивите, особени и архитектурни интересни паметници в Рим и място, което никога не спира да впечатлява посетителите си, независимо дали са за първи път в Рим или са местни.

Първоначално построен през II в. от н.е. като храм на всички божества, а сега католическа църква, той е един от най-добре запазените древноримски паметници в града и е пълен с изненади, митове и истории, които са свързани с особения отвор в покрива му, специалните пропорции и естествените светлинни ефекти, които се случват тук по време на определени астрономически събития.
Достъпът до Пантеона е свободен, но се предлагат и обиколки с екскурзовод.

Фонтанът Треви

Фонтанът “Треви” е един от най-красивите фонтани и може би май-известният фонтан в Рим. Построен през XVIII в. по проект на архитект Никола Салви, той се намира на малък и иначе недотам забележителен площад в центъра на Рим (Пиаца ди Треви) и е наистина впечатляваща гледка.

Изработена от бял травертин – местен вид камък, често срещан в архитектурата на Рим, фонтанът има редица впечатляващи статуи и скулптури, представящи Океана и изобилието, което идва от наличието на прясна вода, течаща тук от древния акведукт Дева.

Фонтанът Треви се намира на открит площад и следователно е безплатен за посещение: буквално се натъквате на него, докато се разхождате из Рим!

Моля, обърнете внимание: въпреки че Фелини направи фонтана известен във филмите, като засне Анита Екберг, която влиза в него с бална рокля, влизането във фонтана е строго забранено.

Испански стълби / Площад Испания / Тринита’ дей Монти

Испанските стъпала (Scalinata di Trinita’ dei Monti на Piazza di Spagna) са друг известен архитектурен паметник в Рим, който е издигнат до култов статут. Намира се в центъра на града и представлява монументално стълбище от 136 стъпала, което свързва площад Испания с Тринита’ дей Монти – двуетажната църква на хълма над него.

Монументалното стълбище е построено през 1723-1725 г. и е невероятно, особено през пролетта, когато обикновено се украсява с разцъфнали цветя.
Подобно на фонтана Треви, това е открита забележителност на Рим и затова е безплатна за посещение.

Моля, имайте предвид, че седенето по стъпалата е забранено, за да се запази тази важна структура.

Пиаца дел Кампидолио и статуята на Марк Аврелий

Пиаца дел Кампидолио е един от най-известните и красиви площади в Рим и важна градска забележителност. Площадът се намира на върха на Капитолийския хълм, един от седемте хълма на Рим, и придобива вида, който виждаме днес, благодарение на гения на Микеланджело, който го проектира в началото на 1500 г.

На площада се намират монументално стълбище, единствената съществуваща бронзова конна статуя от римско време, зашеметяващите Капитолийски музеи, а също така от него се открива спираща дъха гледка към Римския форум.

Кастел Сант’Анджело

Замъкът Сант Анджело е замъкът на Рим, но той не е започнал съяествуването си така. Първоначално постройката е построена от император Адриан през II в. сл. н. е., който е искал да я превърне в място за последен покой, а оригиналното ѝ име – Мавзолей на Адриан – все още свидетелства за това.

През вековете замъкът променя предназначението си и отчасти структурата си и се превръща в укрепено убежище за папата, който бяга тук от близкия Ватикан, когато е застрашен от нашественици. Замъкът Сант’Анджело е отворен за посетители.

Базиликата “Свети Петър” и площад “Свети Петър

Вероятно площадът и базиликата “Свети Петър” не би трябвало да са в този списък, тъй като те принадлежат на Ватикана, независима държава. Въпреки това, тъй като Ватиканът физически се намира в Рим, смятам, че включването е закономерно!

Площад “Свети Петър” и базиликата са впечатляващ архитектурен комплекс, състоящ се от голям монументален площад с полукръгла колонада и огромна катедрала, с впечатляваща фасада и купол.

Църквата “Свети Петър” е построена над гробницата на апостол Петър и придобива впечатляващия вид, който има днес, благодарение на ръцете на майстори от калибъра на Микеланджело, Рафаело и Бернини.

Тук си струва да се видят самият площад, базиликата (отвътре и отвън), Ватиканските музеи и Сикстинската капела (достъпът е от другата страна на сградата) и Ватиканските градини.

Баните на Каракала

Баните на Каракала са голям археологически комплекс в Рим, отворен за посещения, а през лятото и като място за оперни концерти (чудесно място в Рим след стъмване!).

Баните са прекрасни: много от високите стени на баните все още стоят, което дава ясна представа за размерите, които е трябвало да има този комплекс по онова време, а около тези древни руини растат борови дървета и глициния, които придават на цялото място романтична атмосфера.

Входът за баните е с билети.

Интересен факт: можете да видите баните във филма на Уди Алън “В Рим с любов”.

Фонтанът на четирите реки и площад Навона

Пиаца Навона е голям площад в центъра на Рим. Първоначално римски стадион, построен от император Домициан, площадът придобива зашеметяващия вид, който има днес, през бароковия период, когато са поръчани няколко скулптури и монументи, които да го украсят.

Най-важните и известни са църквата Санта Агнезе е Агоне, построена от Борромини, Фонтаните на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi) на Бернини и двата допълнителни фонтана в двата края на площада – Фонтана дел Моро и Фонтана дел Тритоне.

Пирамидата на Рим

Най-неочакваният архитектурен паметник в Рим е Римската пирамида – пирамида в древноегипетски стил, датираща от времето на Древен Рим, по-точно от I в. ад. Пирамидата е гробът на богатия римлянин Джестий и си заслужава да се види заради нейната уникалност.

Цирко Масимо

Цирко Масимо (Circus Maximus) е древноримски стадион за колесници, разположен в центъра на Рим, близо до Колизеума. Стадионът сам по себе си не предлага почти нищо за разглеждане, но от него се открива прекрасна гледка към хълма Палатин и двореца на императорите – едни от най-впечатляващите останки от Римската империя.

Достъпът до стадиона е безплатен, а посещението на виртуална реалност е достъпно на определени дати срещу заплащане.

Мавзолеят на Август

През март 2021 г. нов паметник на Рим се присъединява към списъка на историческите забележителности, отворени за посетители: това е Мавзолеят на Август, гробницата на първия император на Рим, отново отворена за посетители след 14 години и мащабни реставрационни дейности.

Слонът на Бернини

На малкия площад до Пантеона, Piazza della Minerva, се намира малък паметник на Джан Лоренцо Бернини, представляващ малък слон, който носи обелиск.
Малката статуя е забавна и може би не толкова важна и известна, колкото другите паметници в Рим от този списък.

Въпреки това искам да я включа, защото има наистина интересна и забавна история, а също и като символ на всички по-малко известни паметници и статуи в града.

Слонът е един от тях, но се сещам и за други, като например фонтана на костенурките на площад Матей, фонтана на жабите на площад Минчо, всички говорещи статуи в Рим, статуите на Джордано Бруно на Кампо де’ Фиори, Мойсей на Микеланджело в Сан Пиетро ин Винколи, и това са само някои от тях!