Рим (на италиански и латински: Roma), “Вечният град”, е столицата и най-големият град в Италия и на регион Лацио. Това е прочутият град на Римската империя, Седемте хълма, La Dolce Vita, Ватикана и филма Трите монети във фонтана. Като хилядолетен център на властта, културата и религията Рим е бил център на една от най-великите цивилизации в историята и е оказал огромно влияние върху света през своите около 2500 години съществуване.

Историческият център на града е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. С прекрасни дворци, хилядолетни църкви и базилики, величествени руини, пищни паметници, богато украсени статуи и изящни фонтани, Рим има изключително богато историческо наследство и космополитна атмосфера, което го прави една от най-посещаваните, известни, влиятелни и красиви столици в Европа и света.

Днес Рим се слави с бурния си нощен живот и модните бутици на световноизвестни луксозни марки (които се намират в района на Испанските Стълби). В Рим са още и някои от най-старите италиански магазини за бижута. С толкова много забележителности и неща за правене, италианската столица наистина може да бъде наречена “глобален град”.

Райони в Рим

Рим може да бъде разделен на няколко района.

1. Исторически център (centro storico) – историческипт център е доста малък и представлява само около 4% от площта на града. Той се състои главно от района вътре в “стените на Аврелиан” и е под закрилата на ЮНЕСКО.

2. Модерен център – там се намират много от хотелите, както и множество магазини и заведения за хранене по улица Виа Венето. В модерния център на Рим се намират още район Куиринале, фонтанът Треви, кварталите Барберини, Кастро Преторио и Република.

3. Старият Рим – центърът на римския средновековен и ренесансов период, с красиви площади, катедрали, Пантеона и множество заведения за хранене. В района на стария Рим се намират и кварталите Навона, Кампо де’ Фиори и Еврейското гето.

4. Ватиканапапският град-държава и неговите безкрайни съкровищници от забележителности, реликви и музеи, както и заобикалящите го италиански квартали.

5. Колизео – сърцето на древен Рим. В този район на италианската столица са Колизеумът, Римският форум, Форумът на Август, Форумът и пазарите на Траян, Капитолията и Капитолийските музеи.

6. Северен център – разположен в северната част на Рим, където се намират Вила Боргезе, Испанските стълби и елегантните квартали Париоли и Саларио.

7. Трастевере – намира се на юг от Ватикана, на западния бряг на река Тибър. Районът Трастевере е известен с тесните си калдъръмени улички и малки площади, вдъхновявали художници като Джорджо де Кирико. Днес Трастевере е центърът на артистичния живот в Рим.

8. Авентино-Тестачо – “нестандартен” квартал на Рим с много изненади, които очакват по-любопитниите пътешественици. Кварталът също така е известен и с вкусната храна, която се продава там.

9. Ескилино-Сан Джовани – този район на Рим се намира южно от Термини. Известен е със закрития си пазар, площад Виторио Емануеле и римската катедрала Свети Йоан в Латеран.

10. Номентано – Номентано е предимно жилищен квартал в североизточната част на Рим, известен с елегантната си архитектура от началото на 20-ти век и зелените си площи, включително красивия парк Villa Torlonia. Макар и по-малко туристически от централната част на Рим, районът предлага на посетителите възможност да се запознаят с автентичния римски живот, а зелените му улици, местните кафенета и близостта до университета “Ла Сапиенца” го правят популярен сред студентите и римляните от средната класа.

Покрайнини

Покрайнини, или крайни квартали:

1. Север – обширните крайградски квартали на север от центъра (Municipi III, XI-XV)
2. Юг – дом на парка “Апиански път”, няколко катакомби, фашистка монументална архитектура и обширни предградия (Municipi IV-IX).
3. Остия/Ostia – впечатляващите руини на пристанището на Древен Рим (Municipio X).

Интересни Факти за Рим

Разположен на река Тибър, между Апенинските планини и Тиренско море, “Вечният град” някога е бил административен център на могъщата Римска империя, управлявала огромен регион, който се е простирал от Британия до Месопотамия. Днес той продължава да бъде седалище на италианското правителство и дом на многобройни министерски служби. В Рим живеят 2,7 милиона души, а в районite – около 4,5 милиона.

В архитектурно и културно отношение Рим се отличава с някои контрасти – има райони с огромни величествени дворци, алеи и базилики, които след това са заобиколени от малки улички, малки църкви и стари къщи. Центърът на Рим е предимно античен, а модерните сгради обикновено са съсредоточени в покрайнините, за разлика от Милано (където новата и старата архитектура са съчетани както в центъра, така и в покрайнините). Не се учудвайте, ако се окаже, че от грандиозен дворец и елегантен булевард с дървета преминете в малка и тясна средновековно изглеждаща уличка.

В Рим навсякъде се среща съкращението “S.P.Q.R”, съкращение от стария демократичен девиз “Senatus Populusque Romanus” (лат.), т.е. “Римският сенат и народ”.

В продължение на две седмици през Август много от жителите на Рим затварят магазините (буквално) и излизат във ваканция. Много магазини и ресторанти също затварят през това време. Защо ли, заради високите температуратури в града по това време на годината, която е между 30-32 градуса, а понякога и доста по-висока.

Ако все пак пътувате до Рим по това време, бъдете готови да видите надписи Chiuso per ferie (Затворено за празници) на много заведения. Дори и през тези горещи августовски седмици градът е много красив и ако искате да видите Рим без тълпи, Август е чудесно време. Винаги ще можете да намерите място, където да хапнете.

Историята на Рим

Рим е на повече от 2,500 години, през които той се превръща от малко латинско селце в център на огромна империя, в основател на католицизма и в столица на днешна Италия. Историята на Рим е дълга и сложна. Това, което следва, е само кратко резюме.

Традиционно се смята, че Рим е основан от митичните близнаци Ромул и Рем, които били изоставени като бебета в река Тибър и отгледани от майка вълчица, преди да бъдат намерени от пастир, който ги отгледал като свои синове.

Рим е основан като малко селище някъде през VIII в. пр.н.е. около хълма Палатин, включително района, където се намира Римският форум. Благодарение на разположението на селото при брод на река Тибър, Рим се превръща в голям търговски център.

Селището се превръща в столица на Римското царство, ръководено от поредица етруски царе, след което около 500 г. пр.н.е. става седалище на Римската република, а от 27 г. пр.н.е. – център на Римската империя. В продължение на почти хиляда години Рим е най-големият, най-богатият и най-могъщият град в Западния свят, който господства над по-голямата част от Европа и Средиземно море. Дори след падането на Римската империя през V в. от н.е. Рим запазва значителното си влияние и богатство.

По време на управлението на Константин I, епископът на Рим (по-късно известен като папа), градът придобива политическо и религиозно значение и се утвърждава като център на Католическата църква. През Ранното средновековие населението на града намалява, но той придобива ново значение като столица на новосъздадените папски държави. През Средновековието Рим е основен поклоннически център и център на борбата между Свещената римска империя и Папството.

През XV в., когато италианският Ренесанс е в пълен ход, Рим се променя драматично. Папството построява екстравагантни църкви, мостове и обществени пространства, включително новата базилика “Свети Петър” и Сикстинската капела, за да може Рим да се изравни с величието на другите италиански градове от този период. Когато през XVII в. “голямата обиколка” става обичайна за младите европейски джентълмени (в повечето случаи синовете, но понякога и дъщерите на богатити предимно Британци обикаляли Европа), Рим се превръща във важна туристическа дестинация и остава такава и до днес.

През XIX в. Рим отново се превръща в център на борба за власт с възхода на Кралство Италия, което иска обединение на Италия. Папските държави продължават да контролират Рим под френска закрила, но с избухването на Френско-пруската война през 1870 г. френските войски са принудени да напуснат Рим, правейки го лесен за завладяване от Кралство Италия. По това време Рим става столица на Италия и оттогава остава такава.

Днес Рим е съвременен метрополис, който съхранява паметта за многото периоди от дългата си история – Древността, Средновековието, Ренесанса и Модерната епоха. С възхода на италианския фашизъм след Първата световна война населението на Рим се увеличава. Тази тенденция е спряна от Втората световна война, която нанася сравнително малки щети на Рим.

С премахването на монархията и създаването на Италианската република след Втората световна война населението на Рим отново започва да нараства и той се превръща в модерен град. Днес градът е столица на Италия и една от основните туристически дестинации в света.

Климатът в Рим

Климатът в Рим е средиземноморски, с горещо лято и мека зима. Зимните месеци обикновено се характеризират с приятни дневни температури, а времето е променливо. Нощите могат да бъдат хладни, но температурата рядко спада драстично. Снегът е рядкост. Лятото е горещо и сухо.

Горещината прави трудно разглеждане на забележителности, които са свързани с прекалено много ходене през деня, но ранните сутрини и късните нощи могат да бъдат прекрасни. Есента и пролетта се характеризират с много приятно време, придружено от умерени до топли температури.

Търсите хотел, в който да прекарате няколко чудесни дни в Рим? Вижте нашият избор за хотели в италианската столица тук.

Забележителности в Рим

В Рим има огромен брой забележителности. Вероятно на всеки квадратен метър има повече исторически, културни и архитектурни паметници, отколкото където и да било другаде. Разглеждането на всички основни забележителности на Рим ще ви отнеме повече от един ден, а ако искате да откриете всичко, което градът предлага, ще трябва да дойдете тук няколко пъти.

1. Колизеумът или Амфитеатърът на Флавио е символ на римското величие. Той е една от най-известните забележителности в света и всяка година се посещава от 6 милиона туристи. Колизеумът е най-големият амфитеатър в Античността с капацитет от около 50 000 зрители.

Изненадващо, тази грандиозна структура е построена само за 8 години. Строежът на амфитеатъра започва през 72 г. и завършва през 80 г. Колизеумът е бил използван в продължение на 500 години. В него са се провеждали гладиаторски битки, екзекуции и представления с животни. Въпреки земетресенията, грабежите и дори бомбардировките Колизеумът все още изглежда величествено.

Вижте Още:

Интересни факти за Колизеума:

 • През Средновековието жителите на Рим използват камъните, от който е изграден амфитеатърът, за строеж на църкви, къщи и пътища. Затова може да се нарече чудо, че Колизеят изобщо е оцелял.
 • Първоначалното име “Амфитеатър на Флавий” е променено през Средновековието. Името идва от латинската дума “колосален” (Colosseo).
 • Откриването на Колизеума е съпроводено със 100 дни игри, в които загиват около 2000 гладиатори.
 • Първоначално амфитеатърът е имал богата мраморна облицовка.
 • За да се предпазят зрителите на трибуните от слънцето, е било опъвано специално платно.
 • Клетките за животните и гладиаторите са разположени под арената.

2. Римският форум е един от най-старите римски обекти и е център на политическия и религиозния живот на града. Руините на Римския Форум се намират между Колизеума и площад Венеция. След падането на империята форумът е занемарен, разграбен и погребан под земята. Разкопките започват едва в началото на 20 век.

Освен големия брой храмове на Форума (Сатурн, Венера, Ромул, Веста и др.) си струва да се обърне специално внимание на следните структури:

 • Виа Сакра – главната улица в древен Рим, която свързвала Пиаца дел Кампидолио с Колизеума.
 • Арката на Тит – триумфална арка, посветена на победата над евреите. Построен е след смъртта на император Тит.
 • Арката на Септимий Север, построена през 203 г. в чест на третата годишнина от мандата на Север като император.
 • Храмът на Антонин и Фаустина, построен през II в., това е най-добре запазения храм в Римския Форум.
 • Базиликата на Максенций и Константин е една от най-важните сгради на Римския форум.
 • Курията (сградата на Сената) е построена от Юлий Цезар.
 • Колоната на Фока, висока над 13 метра, е създадена през 608 г. в чест на византийския император.

3. Фонтанът Треви е най-големият и най-красивият фонтан в Рим. Построен е на края на древен аквадукт. Сегашният вид на Треви датира от 1762 г., когато след дългогодишна работа по него от Николо Салви, той е завършен от Джузепе Панини.

4. Пантеонът е една от най-големите куполни постройки в света и една от най-добре запазените постройки от Античността. Построен е между 25-27 г. от н.е. от консула Марк Випсаний Агрипа, зет на император Август. След няколко пожара тя е възстановена през 126 г. по времето на император Адриан, който нарежда на фасадата да бъдат изписани следните редове: “M. AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT”, което в превод от латински означава “Марк Агрипа, син на Луций, избран за консул, издигна това”.

През 609 г. Пантеонът е осветен като християнски храм. Това събитие позволява тази уникална сграда да бъде запазена в почти оригиналния си вид.

Пантеонът е шедьовър на древноримската архитектура и инженерство. Конструктивно сградата представлява ротонда от бетон и тухли с гигантски купол с височина 43 метра. Смята се, че куполът е бил украсен със златни звездообразни розети, но точни доказателства за това не са открити.

5. Хълмът Палатин се намира на близо до Римския Форум. Това е най-старото място в Рим. Смята се, че италианската столица е основана именно на Палатин. По време на републиканския период римската аристокрация се заселва на Палатинския хълм и строи луксозни дворци.

Там има стотици впечатляващи руини на сгради, построени за знатните римляни в древността. От тях най-забележителни са :

 • Домът на Флавий (Domus Flavia) – великолепен дворец, построен през 81 г. пр.н.е. по заповед на император Домициан като негова държавна и официална резиденция.
 • Domus Livia е доста скромна къща, построена през I в. пр.н.е. Това е една от най-добре запазените сгради на Палатинския хълм. Все още могат да се видят останки от мозайките и фреските, които някога са украсявали таваните и стените.
 • Къщата на Август – резиденцията на Октавиан Август, която все още пази голяма част от ценните фрески, украсявали стените ѝ.
 • Градините Фарнезе – проектирани са в средата на XVI в. върху руините на двореца на Тиберий. Градините Фарнезе са едни от първите ботанически градини в Европа.
 • Хиподрумът на Домициан – не се знае със сигурност дали това е бил стадион за състезания или просто е използван като градина.
 • Музей Палатин – в този малък музей са изложени предмети, открити при разкопки на хълма Палатин. Експонатите включват скулптури, фрески, мозайки и други предмети.
 • Арката на Константин е най-красивата, най-голямата и най-добре запазената от древните триумфални арки в Рим. Построена в началото на IV в. от н.е., тя е посветена на победата на император Константин над Максенций в битката при моста Милвия. Арката е трикрила и е изработена от мрамор. Украсена е с надписи и барелефи.

6. Пиаца Навон/Площад Навона е един от най-известните площади в Рим, често наричан “площадът на трите фонтана”. Той е създаден в края на XV в. и е запазил формата на стадиона на Домициан, който се е намирал тук в древността. Стадионът е построен през 86 г. и е по-голям от Колизеума. Стадионът се използва основно за фестивали и спортни събития. Сградите около площада са построени върху основите на древните трибуни. Днес Пиаца Навона е едно от най-популярните места в италианската столица.Пиаца Навона е известен със своите фонтани:

 • Фонтанът на четирите реки е един от най-известните и красиви фонтани в Рим, построен през първата половина на XVII в. по проект на Бернини. Интересно е, че подобно на Треви той черпи вода от древен акведукт – Aqua Virgo. Скулптурната композиция на фонтана символизира четирите големи реки: Дунав, Нил, Ганг и Ла Плата. Скулптурите са изработени от бял мрамор. Доминиращата скулптурна група е египетският обелиск (който всъщност е изработен по времето на император Домициан и украсява стадиона на Апийския път). Обелискът е висок над 16 метра.
 • Фонтанът на Мавъра се намира в южния край на площада. Първоначално фонтанът е без скулптури. Статучта на Мавъра е изваяна от Бернини през XVII в., а всички останали скулптури – през XIX в.
 • Фонтанът на Нептун заема северната част на площада. До XIX в. тя няма скулптурна композиция.

7. Точно срещу фонтана “Четирите реки” се намира Сант’Аниезе ин Агоне – красива барокова църква от 17-и век с две камбанарии от Боромини, въпреки че първоначалният архитект е Риналди. Църквата е с богата и пищна вътрешна украса. Църквата е посветена на Света Агнес, раннохристиянска мъченица.

8. Пиаца дела Спаня (Испанският Площад или Площад Испания) е един от най-очарователните площади в Рим. Основната му забележителност са бароковите Испански стълби, построени през 18 век, които водят до върха на хълма Пинчо и църквата Тринита дей Монти. В подножието на стълбите се намира красив фонтан, наречен Barcaccia.

9. Сградата ‘Олтарът на Отечеството (Vittoriano) е разположена на площад Венеция. Построен е в началото на XX век и е посветена на Виктор Емануил II, първият крал на обединена Италия. Вътре се намира музеят на Ризорджименто. Паметникът е с дължина 135 метра и височина 70 метра. Vittoriano се състои от множество величествени коринтски колони и стълбища, изваяни от бял мрамор. В центъра е поставена бронзова конна скулптура на Виктор Емануил.

От Виториано можете да се разходите по Виа дел Театро ди Марчело до Кордоната – голямото стълбище към Капитолийския площад, проектирано от Микеланджело през 16 век. В ъгъла на площада се намира известната Капитолийска вълчица – малка бронзова скулптура. Скулптурата изобразява вълчица, която кърми бебетата Ромул и Рем – легендарните основатели на Рим.

10. Кастел Сант’Анджело или Мавзолеят на Адриан е величествена сграда на десния бряг на Тибър, в парка на Адриан. Представлява висока, укрепена цилиндрична сграда. Историята на сградата започва през първата половина на II в. от н.е. Император Адриан (който възстановява буквално една трета от Рим) я проектира като гробница за себе си и семейството си. Мавзолеят е завършен след смъртта му. Там са поставени погребалните урни на Адриан и Септимий Север. Последният човек, погребан там, е Каракала.

По време на папстватa сградата е била крепост и затвор. Днес замъкът Сант Анджело е музей, един от най-посещаваните в Рим. До замъка може да се стигне по моста на Свети Ангел – пешеходен мост над Тибър, украсен със статуи на Свети Петър и Павел и десетте ангела.През 1277 г. е построен 800-метров укрепен коридор, който свързва замъка с Ватикана, за да може папата да се укрие в замъка в случай на опасност. Този коридор е използван само веднъж – през 1527 г.

10. Ватиканът е миниатюрна държава в рамките на Рим, центъра на католическата вяра. Ако сте любители на изкуството, трябва да посетите Ватиканските музеи. В тях има стотици уникални и творби, картини и скулптури. Ватиканските музеи са много популярни сред туристите, така че обикновено има дълги опашки. Най-добрият начин да ги посетите, разбира се, е в група с екскурзовод.

Една от основните забележителности на Ватикана е катедралата “Свети Петър” – най-голямата християнска църква в света, главният католически храм. Това е най-голямата и грандиозна структура във Ватикана. По катедралата работят най-големите майстори на времето: Браманте, Рафаело, Микеланджело, Бернини.

Капацитетът на катедралата е около 60 хил. души. Интериорът е поразителен с хармонията на пропорциите и огромните си размери. Има множество статуи, олтари, надгробни плочи, произведения на изкуството от изтъкнати майстори. Входът е напълно безплатен. Влиза се от площад “Свети Петър”.

11. Вила Боргезе е най-големият парк в Рим и един от най-големите градски паркове в Европа. Италианската държава придобива градините Боргезе през 1901 г. и скоро след това ги превръща в парк. Вила Боргезе е интересна комбинация от природа и изкуство, място, където има интересни архитектурни елементи, скулптури, паметници и фонтани, създадени по различно време от известни художници и скулптори.

Интересно е да се види тук:

 • Галерия “Боргезе” е един от най-важните музеи в италианската столица. В него са изложени картини на художници като Рафаел, Тициан и Караваджо.
 • В зоологическата градина има над 1000 животни.
 • Воден часовник на Пинцио от XIX век.

12. Трастевере е един от най-приятните райони за разходка в Рим с типично италианска атмосфера. Това е едно от най-добрите места за обяд или вечеря в италианската столица. Разходката из тесните калдъръмени зелени улички на Трастевере разкрива скрити съкровища, като скромни средновековни църкви, малки магазинчета с най-необичайни стоки или сцени от римското ежедневие.

Въпреки че се намира само на 15 минути от историческия център на Рим, кварталът има дух си на малък град. Жителите на този популярен квартал се смятат за истински римляни. Тук, в лабиринта от тесни улички около площад Санта Мария, сърцето на Трастевере, времето сякаш е спряло.

След залез слънце хората се стичат в многобройните ресторанти и оживяват улиците до късно през нощта. Центърът на района е площад Санта Мария, където се намират старинна базилика и фонтан.

13. Катакомбите (Гробниците) са обширна мрежа от подземни гробища на ранни християни и евреи, датиращи от II-V в. Катакомбите са основани от християни, които не приемат езическия обичай да се изгарят тела. Затова, за да решат този проблем, поради липсата на място и високата цена на земята в Рим, те решават да създадат тези огромни подземни гробища.

В катакомбите има огромен брой подземни проходи, които образуват истински лабиринти с дължина няколко километра, по които са изкопани редици правоъгълни погребални ниши.

В Рим има повече от 60 катакомби, които се състоят от стотици километри подземни коридори с хиляди гробници. В момента само пет от гробниците са отворени за посетители:

 • Катакомбите на Сан Себастиано (Via Appia Antica, 136). Тези катакомби са дълги 12 километра и са посветени на Свети Себастиан. Работното време е от понеделник до събота от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч. (Събота)
 • Катакомбите на Сан Калисто (Via Appia Antica, 126) е мрежа от коридори с дължина над 20 километра. В гробниците на Сан Калисто са погребани 16 понтифи и десетки християнски мъченици. Работното време е от четвъртък до вторник от 9:00 ч. до 12:00 ч. и от 14:00 ч. до 17:00 ч. (Събота и Неделя)
 • Катакомбите на Присила (Via Salaria, 430). В тях се съхраняват някои фрески с голямо значение за историята на изкуството и първите изображения на Дева Мария. Работното време е всеки ден от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч.
 • Катакомбите на Домитила (Via delle Sette Chiese, 280). Открити през 1593 г., тези катакомби са дълги повече от 15 км и дължат името си на внучката на Веспасиан. Работното време е всеки ден от 9:00 до 12:00 ч. и от 14:00 до 17:00 ч. (Събота и Неделя)

14. Пазарът на Траян се намира срещу Форума. Построен е между 100 и 110 г. и се смята за първия покрит “търговски център в Европа”. Комплексът, изграден от червени тухли и бетон, е на шест нива.

15. Баните на Каракала – разположени са в близост до Апийския път. Те са едни от най-големите и впечатляващи бани, построени в Римската империя. Посещението на баните е било любимо занимание на римляните, които редовно са идвали тук не само за поддържане на хигиената си, но и за общуване.

В обширната зона, където са разположени баните, римските граждани могат не само да ползват обществените бани, но и да отделят време за упражнения, да посещават библиотеката, да се разхождат в градините или да се молят на боговете.

Баните на Каракала, покрити с мрамор и украсени с ценни произведения на изкуството, са били най-луксозните бани, които са били построени в древността.

16. Пиаца дел Пополо е голям овален площад в северната част на Рим, който съществува още от римско време. Навремето това е било началото на важен път, водещ на север. Три църкви граничат с площада, но основната забележителност е обелискът от Древен Египет. От северната страна на площада се намира Портата дел Пополо, която води до Виа Фламиния – пътят, който свързва Рим с адриатическото крайбрежие.

17. Базиликата “Санта Мария ин Космедина” е малка базилика, построена през Средновековието, в която се съхраняват няколко християнски реликви (като черепа на св. Валентин).

18. Устата на Истината е огромна мраморна маска, която според легендата хапе ръката на онези, които са излъгали. Намира се в портика на църквата Santa Maria in Cosmedina.

19. Циркус Максимус е най-големият стадион в Рим, разположен между Палатин и Авентин. Той е построен за състезания с колесници. Стадионът може да побере до 300 000 зрители. Днес от някогашния Циркус Максимус са останали само руини. Сега съществува само огромна тераса, която повтаря формата на стадиона. Това често разочарова туристите, които го посещават с надеждата да открият поне руините.

20. Хълмът Яникулум е много приятно място за разходка, отдалечено от шума и суетата на града.. Много хора наричат Яникулум осмия хълм на Рим.

21. Фонтанът “Аква Паола” е голям мраморен фонтан, построен през 17-и век в чест на откриването на стария римски акведукт.

Надявам се този кратък обзор на Рим да ви е бил полезен и интересен. За да научите повече за италианската столица, кликнете на някои от връзките отдпсно на екрана, ако сте на настолен компютър или скролвайте малко по-надолу, ако четете на мобилен телефон.