Пет Невероятни Еднодневни Екскурзии от Флоренция с влак

Флоренция несъмнено е фантастична. Но едно от любимите ни неща за тосканската столица е колко лесно е да се направи еднодневна екскурзия с влак. В рамките на 90 минути можете да разгледате не само други части на Тоскана, но и толкова различни (и зашеметяващи) региони като Емилия-Романя, Умбрия и Венето – без да е необходима кола под наем.

Ето нашите петте най-добри еднодневни екскурзии от Флоренция с влак:

1. Лука
2. Пиза
3. Болоня
4. Венеция
5. Орвието

Еднодневна екскурзия #1: Лука, Италия

На по-малко от 1,5 часа с влака Regionale от Флоренция, Лука е един от най-елегантните италиански градове. Разходете се по калдъръмените улички, възхищавайте се на ренесансовите палацо и посетете изящната катедрала Дуомо, чиято красота съперничи дори на главната катедрала във Флоренция. Вгледайте се внимателно и ще откриете доказателства за древната история на Лука: овалният площад Piazza dell’Anfiteatro е получил формата си (и името си) от римския амфитеатър, който някога се е намирал тук.

Ако това не ви е достатъчно, целият град е обграден от стени от 16-ти век, които – необичайно – са запазени непокътнати и до днес. Крепостните стени са превърнати в пешеходна и велосипедна алея, което ги прави идеални за разходка. А любителите на музиката, обърнете внимание: Лука е и родното място на известния композитор Джакомо Пучини (1858-1924 г.).

Професионален съвет: В Лука можете да прекарате цял ден. Но ако искате да оптимизирате времето си, Лука лесно може да се комбинира с пътуване до Пиза. Просто отидете от Флоренция до Лука сутринта, а следобед вземете влака Regionale от Лука до Пиза (30 минути).

Еднодневна екскурзия № 2: Пиза

Пиза е популярна еднодневна екскурзия от Флоренция по основателна причина. За да направите емблематичната си снимка пред наклонената кула, директните бързи влакове (Frecciargento и Frecciabianca) до Пиза тръгват от гара Campo di Marte и отнемат само 50 минути, но се движат рядко (един сутрин/един вечер). Rome2rio препоръчва вместо това да вземете влака Regionale, който тръгва от гара S.M Novella във Флоренция, ще ви спести пари и ще ви отнеме само 20 минути повече.

Но въпреки че повечето посетители се насочват от гарата към известния наклонен паметник, ние ви предлагаме вместо това да отделите известно време за разглеждане. Обичаме красивите улички в центъра, облицовани с дворци, моста Понте ди Мецо с гледката към града по река Арно и пълните с магазини аркади в Борго Стрето.

Завършете деня си на площад Пиаца дей Мираколи, като не пропускате да посетите Дуомо от 11-и век и славния баптистерий, както и наклонената кула.

Професионален съвет: Колкото по-късно през деня пристигнете при кулата, толкова по-малко са туристите и автобусите (а и светлината е по-хубава за снимки). Само не оставайте твърде късно, ако искате да се изкачите на кулата, тъй като вечер тя се затваря.

Еднодневна екскурзия № 3: Болоня

Регионът Емилия-Романя е известен с едни от най-добрите ястия в Италия. Убедете се сами в това по време на една от най-лесните и бързи еднодневни екскурзии от Флоренция: бързият влак Frecciarossa до Болоня пътува само за 35 минути – и може да бъде достъпен за 20 евро, когато е резервиран предварително. Столицата на Емилия-Романя е родината на деликатеси като мортадела ди Болоня, тортелини… и, разбира се, сосът alla Bolognese (въпреки че имайте предвид, че оригиналът съдържа много по-малко домати от повечето версии, които ще опитате извън Италия).

Изчистете храната, като се изкачите на Torre degli Assinelli в Болоня – една от 20-те средновековни кули в града (първоначално те са били 180). След това се разходете из 24-те мили (38 км) от портици. Задължително спрете до базиликата Сан Петронио – все още 10-ата по големина църква в света, въпреки че работата по нея е спряна още през XVI в. А ако сте в настроение за нещо странно (и страховито), в Музея на Палацо Поджи (Museo di Palazzo Poggi) се намират мрачни восъчни статуи, изработени за обучение по анатомия.

Професионален съвет: Ако можете да се задържите, останете малко по-късно вечерта: Болоня е дом на най-стария университет в Европа и заради всички студенти градът се радва на забавен и спокоен нощен живот. Последният влак обратно за Флоренция тръгва малко след 22:00 ч.

Еднодневна екскурзия № 4: Венеция

Умирате да видите Венеция, но не сте имали време да я включите в отделна спирка от пътуването си? Няма проблем. С бързия влак Frecciarossa можете да стигнете от Флоренция до централната гара на Венеция, Венеция Санта Лучия, за малко повече от 2 часа.

Пристигнете по-рано, за да оползотворите максимално деня си. На първо място вероятно ще искате да видите базиликата “Свети Марк” и Двореца на дожите, както и Моста на въздишките и моста Риалто. Следобед разгледайте острова. Особено ни харесва да се разхождаме из Канареджо, един от най-автентичните квартали на Венеция.

Не пропускайте църквата “Мадона дел’Орто” (където се намират някои от най-хубавите творби на прочутия художник Тинторето, както и мястото, където е погребан) и “Ка д’Оро” (венециански дворец, който ви дава чудесна представа какъв би бил животът във Венеция по времето на нейния разцвет). В Канареджо се намира и жп гара Санта Лучия, откъдето лесно можете да се качите на влак до Флоренция.
Професионален съвет: За да избегнете опашките пред базиликата “Свети Марк” и Двореца на дожите, резервирайте предварително и двете места онлайн.

Еднодневна екскурзия № 5: Орвието

Само на 2 часа път с влака Regionale Veloce, средновековният град Орвието се намира в пищния регион Умбрия, на юг от Тоскана. Когато пристигнете, не се изкачвайте пеша по хълма: вместо това вземете краткия фуникуляр до града. (Децата особено обожават това).

След като пристигнете, се разходете по калдъръмените улички и се любувайте на гледката към хълмовете и лозята на Умбрия. Не пропускайте Дуомо – и по-специално параклиса “Мадона ди Сан Брицио”, където ярките фрески от XV в. на “Страшния съд” вдъхновяват Микеланджело за работата му в Сикстинската капела. Разгледайте и Националния археологически музей в съседство. Музеят разполага с отлична колекция от находки от етруските – древния народ, заселил се тук преди римляните – включително картини, бронзови огледала и скулптури.

Най-голямата слава на Орвието обаче е скрита под земята. Тъй като това е вулканичен район, Орвието, както и други градове наблизо, е построен изцяло върху мека скала, наречена туф. Преди 2500 години етруските и по-късните жители са прокопали тунели и мазета в туфа под града.

Leave a Reply