Фериботи на Гръцките Острови Около Цикладите

Разположени в Егейско море, Цикладските острови са типичната гръцка островна фантазия – и пътуването с ферибот из Цикладите е най-добрият начин да ги видите.

В зависимост от сезона, времето и състоянието на стачкуващите профсъюзи фериботите около Цикладите могат да работят като по часовник или да бъдат безнадеждно забавени или отменени – но приключението може да се превърне в пътуването на живота.

Откъде тръгват фериботите около Цикладите?

Няколко фериботни компании обслужват Цикладите, като има няколко основни центъра и постоянно променящи се маршрути. Пристанищата на континента са Пирея (то е огромно, с фериботи до повечето острови), Рафина (особено за Миконос, Андрос и Тинос) и Лаврион (за Кеа и Китнос). Островите Сирос, Парос и Наксос са центрове за обслужване на други острови.

Къде мога да намеря маршрути и разписания на фериботите на Цикладските острови?

Ще трябва да разберете кои фериботи свързват кои острови и колко често пътуват. Разписанията на фериботите са най-много през юли и август. През пролетта и есента те са намалени, но обикновено можете да стигнете до мястото, където трябва да отидете. През зимата обаче някои фериботи изобщо не пътуват или пътуват само веднъж или два пъти седмично.

По-големите фериботни компании имат собствени уебсайтове, на които можете да направите резервация онлайн, но те публикуват разписанието за всеки сезон едва непосредствено преди началото му. Най-добре е да проверите преди пътуването си. Националната служба по туризъм на Гърция разполага с онлайн търсачка, както и гръцките туристически страници, Open Seas и Greekferries.

След като се озовете на островите, можете да получите актуална информация за фериботите от местните туристически агенции (които продават и билети) или от пристанищната полиция (limenarhio).

Имайте предвид, че само защото даден фериботен маршрут върви в една посока, не означава, че се връща по същия начин.

Кои са основните фериботни компании в Цикладите?

Hellenic Seaways оперира високоскоростни фериботи само през лятото от Пирея до Сирос, Парос и Наксос с различни маршрути за продължаване на пътуването, които включват Йос, Санторини, Анафи, Аморгос, Ираклия, Схинуса, Куфониси, Донуса и Астипалая (в Додеканезите). Те имат и кораб, който пътува от Пирея до Сирос, Тинос и Миконос.

Blue Star Ferries има маршрути, които свързват много от островите.
Zante Ferries пътува три пъти седмично по маршрута Пирея-Китнос-Серифос-Сифнос-Милос-Кимолос-Фолегандрос-Сикинос-Иос-Санторини и три пъти седмично в обратна посока.

Фериботите Golden Star обслужват Рафина-Тинос-Миконос-Парос-Наксос-Иос-Санторини.

Sea Jets пътува до Пирея-Тинос-Миконос-Наксос-Санторини и обратно; Пирея-Сифнос-Милос-Фолегандрос-Иос-Санторини-Иос-Фолгеандрос-Милос-Сифнос-Пирея; Рафина-Санторини-Иос-Наксос-Парос-Миконос-Тинос-Рафина-Тинос-Миконос-Парос-Наксос-Иос-Санторини и Ираклио (Крит)-Санторини-Иос-Наксос-Миконос-Парос-Наксос-Иос-Санторини-Ираклио.

Кои са популярните фериботни маршрути из Цикладите?

От Пирея до Санторини (4½-6 часа с високоскоростен ферибот; 5½-12 часа с обикновен ферибот, в зависимост от маршрута) е вечен фаворит, а плаването в калдерата по пътя е спиращо дъха. Два от най-популярните гръцки острови са Миконос и Санторини (на около 2-3 часа път с ферибот един от друг) (Забележка: Санторини се нарича и Тира).

По-кратките преходи включват Парос до Наксос (50 минути) – и двата острова са подходящи за семейства. По-отдалечените от маршрута посетители пътуват от Сифнос до Серифос (30 минути с високоскоростен ферибот / 55 минути с обикновен ферибот) – два по-отдалечени и прекрасни острова. Любителите на пешеходните разходки и гурметата обичат да пътуват между Андрос и Тинос (1½ часа); първият остров е отличен за пешеходни преходи, а вторият е известен с местната си кухня.

Колко струва пътуването с ферибот из Цикладите?

Цените варират в зависимост от маршрута и скоростта на ферибота, а някои компании предлагат отстъпки при предварително закупуване на билети. Едно по-дълго пътуване от Пирея до Санторини може да струва само 30 евро на бавния кораб и до 60 евро за място на високоскоростния катамаран. По-кратките преходи между островите, като пътуването между Сифнос и Серифос, ще струват около 15 евро. Имайте предвид, че цените се увеличават през почивните дни.
Кои са най-добрите нискобюджетни фериботи из Цикладите?

Повечето големи фериботи предлагат възможност за пътуване само на палуба (без запазено място), което може да е направо изгодно. Високоскоростните фериботи често са с около 30% до 90% по-скъпи от традиционните по-бавни фериботи, така че стреляйте към бавния кораб, за да спестите.

Колко по-рано трябва да резервирам ферибота си из Цикладите?

Резервирайте поне месец предварително през юли и август, особено ако пътувате с кола или ако фериботът е на дълги разстояния около Цикладите и искате самостоятелна спалня. Извън сезона често има свободни места до последния ден.
Как да си купя фериботен билет?

Купете фериботни билети онлайн директно от фериботната компания или от местните туристически агенции. Имайте предвид, че някои агенти представляват само някои (или една) от компаниите, които обслужват техния остров, така че проверете – повечето от тях обявяват разписанията на вратите си или на павилионите за билети на пристанището. Забележка: няма седмични/месечни пропуски или комбинирани билети.

Билетът ви важи само за времето и дестинацията, за които сте го резервирали; ако промените плановете си, не забравяйте да си възстановите парите или да го замените с нов билет много преди планираното отпътуване.

Колко надеждни са фериботите около Цикладите?

Когато работят безпроблемно, фериботите работят като по часовник (не закъснявайте). Но често има прекъсвания поради стачки и метеорологични условия (особено през зимата), така че е важно да проверите в деня, в който ще тръгне вашият кораб – само притежаването на билет не означава нищо, ако корабът ви никога не тръгва!

Какво се случва, ако фериботът ми бъде отменен?

Обикновено можете да замените билета си за следващата налична услуга на тази компания. Но не забравяйте да обмените билета възможно най-скоро; следващият ферибот може да е препълнен и да ви е необходим повторно издаден билет, за да се качите.

Как изглеждат фериботите отвътре?

Въпреки че скоростта им може да варира драстично, съоръженията обикновено са на високо ниво. Повечето от тях не разполагат с безжичен интернет, но много от тях имат снек барове и удобни седалки. Малките фериботи на подводни криле, които пътуват между по-малките острови, често не предлагат храна или напитки и могат да бъдат доста груби. Големите, високоскоростни катамарани обикновено са доста удобни и се справят по-добре с бурното море.

Какви са разликите между палубата, определеното място и първа класа?

Билетите само за палуба ви позволяват да се движите по кораба, но нямате право на резервация на определено място. На по-големите кораби освен палубата има и салони, в които можете да седнете. Билетите за разпределено място приличат на местата в самолетите. В първа класа често има безплатни сладкиши и малко по-висок клас места за сядане. Стойността на първа класа е най-голяма в разгара на сезона, когато в икономичните зони цари стълпотворение.

Мога ли да пътувам с кола с ферибот из Цикладите?

Повечето острови се обслужват от фериботи за автомобили, но те са скъпи и трябва да си купите билети предварително. Ако разполагате с ограничен бюджет – или не искате да се занимавате с кола – наемете автомобил или скутер на всеки остров: това често е на достъпна цена, особено извън активния сезон.

Leave a Reply